Top

Манастирът Монсерат – Черната Дева от Монсерат, Каталуния

В днешното забързано време, когато от всякъде ни дебнат промоции и реклами и маршрутите на екскурзиите са все по-претоварени, за да може човек да види повече и повече, посещението на манастира Монсерат на 50 км от Барселона, което би отнело по-голямата част от деня, може би за невярващите е загуба на време.
Но независимо дали ще отидете до манастира Монсерат, заради това, че е известно място и за да видите тази легендарна статуя на „Черната Мадона“, която в Каталуния е на голяма почит. Или пък защото уважавате християнското наследство и сте уверени от опит в силата на Триединния Бог да променя живота на човек към по-добро, то усилията Ви ще бъдат възнаградени.

Montserrat-View from the rock above Не само грандиозната сграда на бенедиктиниския манастир, построен през 11-12 век в Романски стил, но и околният пейзаж на назъбените като стражи скали, приютили манастира, откъдето идва и името му (Mon – Serrat – назъбена, нащърбена планина), впечатлява още на пръв погглед и създава усещане за една внушителна и недостъпна крепост на вярата. Понастоящем комплексът Монсерат се състои от базилика, посветена на Дева Мария Монсератска, манастир – принадлежащ на Бенедиктинския орден и допълнителна инфраструктура за поклонници и посетители, която се обслужва от монасите.

Легенадата относно статуята на Черната Мадона гласи, че първата била изработена от Свети Лука, още през 50 г. от н.е. в Йерусалим и била пренесена в Европа от Св. Петър. Някои извори свързват мястото й с търсенето на Светия Граал през средновековието. В размирните времена на арабските нашествия статуята била скрита и пазена в скалите от бенедиктинците. След това следите й се губят, за да се появи според преданието през 880 г. чрез чудотворното явяване на овчари в планината. Те чули музика да се носи някъде откъм пещерите в грандиозните скали и през нощта видели светлина да излиза от мястото, където била скрита статуята. Така тя отново се явила, но преместването й от там било невъзможно, понеже въпреки, че била малка (около 1 м), тя тежала неимоверно много и не могли да я поместят. Така свещениците разбрали, че някаква невидима сила придържала статуята към това място и сякаш Девата искала да бъде почитана чрез този образ именно на това място. Така възникнал манастира и по-късното копие на статуята.

Escolania and the Basilica from the restaurant - Montserrat 2014 (2)Манастирът Монсерат е официално основан през 1025. на мястото на съществуващите преди това 4 монашески скита. Изследователите считат, че настоящата статуя е изработена в Ромаснки стил, някъде около 12 век. В историята на изкуството този тип поза е назован „Трон на Мъдростта“. Тялото е тънко, а главата уголемена и издължена. Девата е седнала, в скута й стои детето Исус, в поза на Благославящ, а в дясната си ръка тя държи сфера, земно кълбо. Твъди се, че дървото, от което е изработена е топола, а черният цвят на лицата се дължи на химическата реакция от напластения лак, както и на влиянието на дима от кандилата. Височината на статуята е 95 см. Тя е разположена в специално изградено за нея светилище, в задната част на базиликата.

Statue-Madonna-von-Montserrat

Множеството свидетелства за чудеса и изцеления са създали култа към Черната Мадона  в Испания, а в Каталуния, тя е обявена за закрилница на региона, наравно със Св. Георги. Името Монсерат също е много популярно женско име в цяла Испания.

Нека кажем няколко думи и за църквата, която пази тази светиня. Оригинално базиликата на Дева Мария от Монсерат била изградена през 16 век и архитектурно се определя на границата между Готиката и Ренесанаса. По време на Наполеоновото нашествие през 1808-1814 година, тя бива силно разрушена, както и прилежащия манастир. Нейното възстановяваване приключва в първата година на 20 век.

В екстериора най-впечатляваща е запазената фасада на църквата по проект на испанския архитект Франциско де Паула дел Виляр и Кармона с множество склуптури дело на двама испански автори. След гражданската война е изградена и колонада с атриум в стил модернизъм. Типично за архитектурата на църквата е, че централният кораб е ограден от заоблени готически арки, а в страни се оформят шест параклиса. Куполът е октагонален. Интериорът на църквата след войната е възстановен с еклектична декорация, а екстериорът в средата на 20 век е допълнително оформян, за да придобие отново ренесансов облик.

Spain, Montserrat 06Интересна е и самата ниша или пространството, което днес приютява известната Черна МадонаДо нея води мраморна стълба, а входната врата е изработена от алабастър. На нея са резбовани сцени от живота на Дева Мария, а от двете й страни се намират два големи светилника (канделабри). Следват две предверия на тронната зала, с платна на Джоузеф Обиолс, след което врати в сребърен обков водят до малката тронна зала, която се вижда от централния кораб, точно над олтара, през специално направен прозорец. Куполът и стените на тронната зала са украсени с позлатени мозайки, които изобразяват как Девата от Монсерат бива обявена за светица на Каталуния и други сцени от живота на Божията майка. Инетересен момент са 9-те сребърни лампи, които представляват 9-те  диоцеза на Каталуния, подобно на 7-те светилника в ръката на Иисус, който се явява в Откровението на Йоан, наречено Апокалипсис и които представляват 7-те църкви на Мала Азия.

Interior esglesia Monestir de Santa Maria de Montserrat 3

Няма да ви разказваме за всички красоти на това място, което е изпълнено с шедьоври на архитектурата и изкуството, чрез които сетивата ни да се наситят с красотата и величието на Божественото, както и да надникнат чрез образа и символиката в отвъдното измерение. Нека любопитството и желанието на гладните духом да се наситят с преживяване на място.

Ще споменем само още един уникален феномен свързан с планината и светилището на Монсерат, а именно Еscolania de Monseratt – или момчешкия музикален хор към манастира, който е една от най-старите подобни институции в Европа и датира от 14 век. Той принадлежи към манастира и се състои от момчета на възраст между 9 и 14 години, произхождащи от региона на Каталуния, Валенсия и Балеарските острови. По време на престоя си в манастира те биват обучавани освен на певческо изкуство, така също и в свиренето на 2 музикални инструмента – пиано и друг оркестров инструмент по свой избор, изучават още и теория на музиката и оркестровото изкуство.

Montserrat - Església del monestir

С настоящия разказ се надяваме да сме събудили вашето любопитство и да не пропуснете да посетите манастирът Монсерат и светилището на Черната Мадона по време на своя престой в Барселона или Испания. Мястото е достъпно чрез специално изградени ЖП линия и лифт до подстъпите на манастира. Пътуването от плаза Еспания до началото на ЖП-линията или лифта отнема около 1 час и е осигурено с трамвайни линии, а оттам до манастира са още 25 минути. Естествено има и шосеен път до там, който е около 50 км. Има различни варианти за посещение чрез организирани турове от Барселона или индивидуално.

image_pdfimage_print

Comments:

Leave a Reply: