Top

Перу

Визия: изключително красиви скалисти планини, скирили високо горе мистичния Мачу Пикчу, хора с внушително минало,  пеещи , облечени в ръчно тъкани  разноцветни одежди, дълбока джунгла и високи върхове, почти пустинно крайбрежие, все още пълно с  морски обитатели

Усещане за: приключенски дух и мъдростта на предците, величието на Андите и реална представа за неволята на местните хора, които въпреки трудностите на настоящето оцеляват пренасящи традициите на миналото

Перу е една от тези латиноамерикански страни, така надарена с природна красота, биоразнообразие и останки от миналото, че трудно може да се опише с няколко думи. Тя определено не се вписва в маршрута на хора търсещи шикозни хотели, безкрайни бели плажове и разточителство. Перу е от онези кътчета  по света, които предлагат тотално ново преживяване за истинския пътешественик. Възможността да се запознае с наследството на старите култури, да види техните все още живи традиции, да почувства ежедневната борба за оцеляване, да се докосне до непокътната дива природа и внушителния релеф , за да достигне накрая до своята „истина за живота”.

Инките са владели Перу до 16 век, когато пристигат колонизаторите Конкистадори и превръщат страната в своето главно вицекралство в Латинска Америка, откъдето испанската корона разпростира влиянието си върху останалата част от континента. Съвременната столица Лима, основана от Франциско Пизаро през 1535 г., като удобно пристанище и отправна точка към Андите, все още съхранява красотата на колониалното си минало, особено в центъра, около Плаза Майор. Тук се намират няколко интересни музея, включително известният музей на златото, представящ частна колекция от пред-колониални образци, както и археологическия музей. През 18 век Лима е бил един от най-величествените градове в Южна Америка, а днешният й облик е по-скоро като на препълнен, недотам чист град, с няколко елитни квартала като Мирафлорес и Баранчо, чиито ресторанти и нощен живот са приятна изненада за гурме ценителите.

 

 

Истинсокото удоволствие за изследователят започва в Куско – старата столица на инките, „центъра на света”, както са го наричали, която е стартова точка по „пътя на инките” към Мачу Пичу. Въпреки  че тук се диша трудно, с помощта на малко чай от листа на кока (отколешен лек срещу височинната болест) човек може да се наслади на пленителните колониални църкви и площади, изгладени върху основи от времето на инките и на истински останки от тяхната архитектура при близко разположените комплекси  Саксайуаман и Тамбо Мачай.

 

 

Отвъд Куско е разположена свещената за инките долина Урубамба, изпъстрена с древни земеделски тераси, живописни селца и пъстроцветни пазари, където живеят хората Кечуа, директните наследници на инките. Високо горе, на стръмен планински склон над реката Урубамба, се намира Мачу Пикчу – изгубеният град на инките, с безбройните редове от тераси, подпрени с каменни стени, храмове и дворци. Със своето уникално драматично разположение той е особено внушителен при изгрев и залез. Мачу Пикчу е считан за комплекс с вероятно церемониално предназначение, който нарочно е изграден на място с такава изключителна красота и невероятна гледка, до което няма път. На неговото величие може да се насладите единстевно чрез панорамно пътуване с влак от Куско през свещената долина на инките или  ако сте готови да предприемете 4-дневен преход през „пътя на инките”, което ще Ви възнагради с уникално преживяване на тялото и духа.

 

 

Инките и тяхното културно наследство са това, което прави Перу известно. Техните забележителни способности за отглеждане на земеделски култури на тераси и градеж върху грубия терен са впечатляващи. Инките, обаче, са само върха на айсберга, културата, която е доминирала тези територии и разпорстранила влиянието си далеч на север в Колумбия и на юг в днешно Чили, докато испанците не се възползвали от междуособиците и успяли да унищожат владетелите им през 1572 г. По северното крайбрежие на Перу откриваме останки от още по-древни цивилизации, с голям принос към бъдещите общества, такива като градът Чан Чан изграден изцяло от кирпич, имперска столица на цивилизацията Чиму, пирамидата на луната в долината Моче и древните гробници на краля на Сипан.

 

Ако за любителите на мистерии всички тези исторически феномени не са достатъчни, енигматичните форми в Наска,

разположени на южното пустинно крайбрежие, са още една загадка за разрешаване.

 

 

Дори и да е трудно да разгадаете миналото, настоящите уникалните природни дадености на Перу могат да осигурят още вълнуващи приключения. Като например езерото Титикака, разположено на 4000 метра над морското равнище, всред високите Анди, в просторното Алтиплано, където хората  пазят почти непокътнати културните си традиции. Тук може да срещнете индианци, живеещи на плаващи тръстикови острови, не по-различно от своите предци.

 

 

 Много проходи и каньони в Андите са рядко докосвани от човешки крак. Пътешествието до внушителният каньон Колка, два пъти по-дълбок от американският Гранд каньон, в слабозаселен и непокътнат район на Андите, с множество селца и аграрни тераси, е преживяване, което спира дъха.  Не по-малко обещаващо от експедиция през дъждовните гори на природните резервати Тамбопата и Ману в басейна на Амазонка. Перу предлага чудесни възможности за пътешествениците, които не се страхуват да поемат по малко познати маршрути, поради наличието на множество неизследвани области високо в недостъпните Анди или дълбоко в горите на Амазонка. Там където може да откриете най-дълбоките каньони, най-зашеметяващите планински гледки, да ловите пирани или да срещнете истински шаман. А опитните сърфисти могат да изпроват бреговете около Манкора на северното крайбрежие. В края на деня, изморени от всички тези обиколки отдайте почит на богатството на  перуанската кухня и разпуснете с традиционният за района коктейл от писко.

 

 

 

            

             

image_pdfimage_print
Post Tags:

Leave a Reply: