Top

ИРЛАНДИЯ – СЦЕНИ ОКОЛО СВЕЩЕНИЯ КЛАДЕНЕЦ


Далечните синкави планини, древният каменен кръст, пред който коленичат поклонниците, носиите и красивите лица на молещите се жени, с дълга тъмна коса и сини ирландски очи – сцените на искрена вяра, нежна обич и човещина за щастие са по-често срещани сред вярващите около свещените кладенци на Ирландия, отколкото злобните клетви. На тези свети места човек може да види как майка се моли за детето си, девойка за любимия си, жена за съпруга си. Те обикалят на колене, стискат разпятие и с вдигнати към небето очи отправят молитва, като се надяват Бог да откликне за излекуване от болестта или облекчаване на мъката.

В северния край на Лох Ней все още има свещен кладенец, известен с голямата си чудодейна сила. Три стари глога хвърлят сянка върху него и на около миля оттам има останки от дървен къст, издигнат в незапомнени времена, за да показва границите на свещеното място.

До неотдавна е имало обичай на 27 юни поклонниците да обикалят боси кладенеца тринайсет пъти, да пият от водата му, да се мият с нея, а после, пречистени от всички минали грехове, да се върнат към ежедневието. На другата година отново посещавали кладенеца с благословена вода.

Наблизо понякога се намират жълти кристали, за които хората твърдят, че растат в скалите в нощта преди летния празник. Тези кристали имат сила да пропъждат злото и да носят късмет и благословия на къщата и семейството, но докато ги събира, човек трябва да казва определени думи, известни само на посветените. Кристалите се срещат в голямо изобилие, разпръснати в радиус от две мили около кладенеца, и в пукнатините на скалите.

Източник:

Джейн Франческа Уайлд – “Ирландски легенди, митове и суеверия”

image_pdfimage_print

Leave a Reply: