Top
 

Италия

Италия

море от история, изкуство и вдъхновение

Усещане за: средиземноморски дух и християнски мистицизъм, вино и паста, родината на Ренесанса и на Роберто Баджо, на Леонардо, Рафаело и Ферари

Визия: зашеметяваща архитектура, тълпи от туристи, кръстосващи безбройните катедрали, художествени галерии и красиви площади, страна където  историята е „налице”, изкуствата се чувстват като „у дома си”  и Алпите са особено красиви

Каквото и да се каже за Италия, то ще бъде недостатъчно да опише впечатленията от тази така богата на културно наследство страна, чиито „дух” много прилича на този на България. Всички знаем, че „Ботуша” или Апенинския полуостров е на Средиземно море, срещу Черна Гора и Африканския бряг. Точно това така удобно и кръстопътно, от географска гледна точка положение, прави Италия арена на завоевания, земя на търговци, мореплаватели, банкери, на императори, но и на папи. Страната така известна със своя топъл климат, паста, вино и църкви, където футболът е като религия, всъщност очарова преди всичко със своето изкуство и фактът, че именно тук се заражда Ренесанса.

За любознателните не е новост фактът, че историята на Италия не започва от Ромул и Рем. Всъщност основният етнос, от който са запазени множество артефакти и на базата на който се е изградила романската култура са етруските. Те са фактическите основатели на Рим. Днес в Рим има специален музей на етруското изкуство, а в границите на античната Етрурия отделни запазени селища и гробници свидетелстват за висотата на тази цивилизация, чиито корени вече доказано се свързват с Мала Азия и то с наследниците на разбития град Троя. Именно забягналите от там траки са стъпили на Итаилийския бряг и са създали славен народ, както пише в историческите хроники. Етрурия или Тирения, както са я наричали древните автори, е област в днешна средна Италия, която обхваща част от областите Тоскана, Емилия Романа, Латиум и Умбрия.

Друга една интересна култура оставила значително наследство в южните части, особено в Сиракуза, на о-в Сицилия е тази на Магна Греция – или колониите създадени от Картахена и други елински полиси. В по-късни времена галите завладяват Рим и този град се превръща в центъра и днешния символ на една империя, преобразила света няколко века преди и след Христа. Архитектурните паметnици от Римската империя са навсякъде в Италия, а и около нея и те са като „костите на нейната плът”.

Неимоверното очарование на тази страна обаче, се дължи в също толкова голяма степен на творчеството на множеството художници, склуптури и архитекти, което днес се превръща в истинското „сърце” на Италия. Няма как да не разгледаме Италия и като бастион на християнството, с чиито дух са пропити както културата и архитектрута, така и животът на италианците. Римо-католическата църква начело с Ватикана е пазител на една вековна традиция, която и до днес е определяща за идентичността на тази страна. А в името на Бога и вдъхновени от мирогледа на свободния търсещ изящество човек, италианските творци създават един свят от шедьоври в архитектурата, изобразителното изкуство и много други сфери, които и до днес са еталон за творческа висота. Но те са добра основа за другата индустрия, в която италианците са лидери – дизайнерската мода в облеклото и интериора. Затова днес Рим, Милано, Венеция и Флоренция са синоними на изисканост и красота, стил и шик не само в Европа, но и в света.

Главни градове

Да отидеш в Рим и да не видиш Колизеумът е като „да отидеш в Рим и да не видиш Папата”. Така, че в Рим не пропускайте тези епохални символи – амфитеатърът на Флавиите (Веспасиян и Тит, завършен през 80 г. от н.е.) и музеите на Ватикана. Към тях трябва да се добавят базиликата Сан Джовани, построена от Константин Велики през IV в., която е официалното седалище на папата, с върховенство дори над катедралата Св. Петър. Последната обаче с внушителния си интериор,  „Пиета”  на Микеланджело и гробницата на Св. Петър, сякаш отдавна е  завзела лидерството в римо-католическия свят. Форум Романо  – древно-римския търговски, политически и религиозен център, е едно място, в което може да се докоснете, дори  и във физически смисъл, до славната империя. Другите знакови места на Рим са Капитолийският хълм – доминиран от площада по проект на Микеланджело – пиаца дел Кампидолио, заобиколен от 3 двореца, където днес се помещава правителството и музея на склуптурите. Да не пропуснем площад Испания и фонтанът Ди Треви, и множество известни и по-малко известни музеи, църкви, галерии….. Рим е съхранил хилядолетната култура, без да престава да бъде много съвременен и както запалените по история, така и привържениците на съвременните „икони” има какво да открият.

Милано на север е столицата на модата и е място за бизнес, шопинг, haute-couture и haute-cuisine.   То е доминирано от своето Дуомо – импозантна готическа катедрала във френски стил и Ла Скала – най-престижната оперна арена. От по-съвременните монументи можем да изтъкнем „най-красивият мол” Галерия Виторио Емануеле II и кулата Пирели. Тези, които се възхищават на гения на Леонардо да Винчи, могат да видят неговата фреска Последната вечеря  в манастира към църквата Санта Мария дела Грацие.

Венеция  е един „град на водите”, където каналите са магистрали и той буквално е „между сушата и морето”, разпрострял се върху контитенталния бряг и няколко острова. Малко известен е фактът, че зада станеш гондолиер във Венеция, което е престижна и добре платена професия, се изисква тежък няколко месечен курс на обучение, който завършва със строг изпит, на който малцина издържат. Това своеобразно превозно средство се ползва като „автобус” в някои части от града, а за множеството посетители – запомнящо се преживяване. Но Венеция е преди всичко изящна със своята своебразна архитектура, т. нар. венециански готически стил, пищна, визирайки златните мозайки на катедралният храм Св. Марко и разточителният Палат на Дожите и изненадваща – ако се загубите в малките улички или отскочите до близките острови – Мурано (венецианско стъкло) , Торчело (прекрасни мозайки) и Бурано (прекрасни мозайки), очаквайте приятни моменти.

Венеция

Флоренция  – столицата на Тоскана, може да се нарече ренесансовата перла на Италия. Тук се съхраняват и са на показ едни от най-ценните шедьоври на изкуството. Започваме списъка естествено с Дуомо или църквата Санта Мария дел Фиоре. Тази впечатляваща готическа катедрала, чиято фасада е украсена с розов и зелен мрамор е строена през 13-14 век и куполът и е по проект на Брунелески, а отвъре е изписан с фреската „Последния съд” изпълнена от Дж. Васари и Ф. Зукари. Галерия Уфици е истински допинг за маниаците на тема ренасансови платна – съдържа творби на Ботичели, Джото, Микеланджело, Рафаело и доста други. За любителите на склуптурата истински учебник се явява – музеят Боргело, с творби на Донатело, Лука дела Робия, Верокио, Микеланджело и Челини. Но в Галерия Академия можем да се насладим на живо на „Давид” на Микеланджело и още много шедьоври на Ботичели, Гирландайо, Филипино Липи, са само част от имената на този поток от изтъкнати майстори. От другата страна на Понте Векио – известният мост на р. Арно е палатът Пити,  който през 16 век става резиденция на Медичите, чиято славна и трагична история е неразривно свързана както с Флоренция, така и с разцвета на изкуството в този град. Понастоящем в дворецът се съхраняват както колекция от живописни творби, така и възстановка на дворцовия интериор, музей на сребърни съдове и галерия на съвременно изкуство.

Флоренция

С тези четири знакови имена в Италия ще завършим краткия обзор, но за да бъде картината пълна, не може да пропуснем о-вите Сардиния, Сицилия и Капри, както и областта Тоскана и крайбрежието Амалфи, който със своебразно очарование привличат както изтънчените ценители на вино, гурме кухня и лукс, така и романтично настроените търсачи на уединение, история и морски дъх, със значителна доза „италиански стил”.

Базиликата на Амалфи

И сякаш това не е достатъчно, но Италия има и прекрасни зимни алпийски курорти, някои от които като Кортина Дампецо, Мадона ди Кампилио, Бормио и др. са със световна известност, а други пък са „скрити съкровища” за бюджетно-ориентираните запалени скиори.

No tours match your criteria