Top
 

Източни Родопи – Земята на Орфей

Екскурзия с автобус

Източни Родопи – Земята на Орфей

120 лв per person

Екскурзия с луксозен автобус

28.08.2021 г.
11.09.2021 г.
09.10.2021 г.

Маршрут:

София –Александровска гробница – Кърджали – Перперикон – Татул- пещера Утробата – София

 

Акценти по програмата: Александровкса гробница до Хасково, Перперикон, Татул, пещера Утробата, язовир Кърджали с вечеря

Родопите са според скромната ни преценка най-красивата и мистична планина на България. Те имат невероятна атмосфера, в която доминира усещането за спокойствие и достолепие. Едно непринудено чувство на широта избликва в сърцето на човек, когато застане нависоко някъде в Родопите и види „море от планински ридове“ простиращи се безбрежно в хоризонта. Мекотата на склоновете създава естествено усещане за хармония и възможност за единение на човекия дух с духът на планината. Тя – Родопе, както са я наричали в древността, е като една красива и благородна майка, готова да приюти детето си.

Това чувство в отдадения наблюдател не е случайно. Родопе е тракийската планина. Тя е родното място на легендарния певец Орфей – мистична фигура от античността, която има основополагащо значение за формирането на родово-културната ни идентичност.

Според сборника от древни документи Тракийските Хроники, където е засвидетелствана историята на първия Орфей, неговият дядо е Харопс- вярно служещ на Бога – Дион-Исус, наричан още Слънцедатния. Той получил благоволението божие и от сина му Оайгър, който се оженил за светата девица Калиопа – след изтичането на службата й в храма на Божията майка, скоро се родило чудно дете – Орфей. Той обичал да бъде сред природата, сред стадата и животните, при могилите на Тракия. Когато бил 7 годишен майка му започнала да го въвежда в мистериите на богопоклонението и в тайните на призоваването. Той обичал да се усамотява в храма на Бога-Слънце и растял в мъжество. На 9 години той спасил дворът от нападателен отряд от Пелла като покрил с мъгла проходите прези зимата за цели 10 дни, а по-късно извикал от гроба своята любима Евридика – възкресил я със силата на любовта чрез тайните думи, които слушат силите движещи света. Тракийският цар и жрец Орфей е основополжник на древното духовно течение наричано орфизъм, което е фундамента за всички по-късни школи на духовната и мистерийна наука в прилежащата територията целия Средиземноморски басейн, включае Египет, където е установено вече научно, че траките са имали културно влияние чрез династиите на царете пастири – Хиксосите. Офизмът предхожда и захранва традицията на питагорейството, а при преоткриването през Ренесанса на херметическите текстове на орфическата традиция, то става импулс на творческо вдъхновение за мнозина творци и учени – християнски мистици, които намират в него първообраза на общението с Единия.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:

Транспорт:
Екскурзия с автобус;
Дестинация:
България - Източни Родопи - Кърждали
Дни и нощувки:
2 дни, 1 нощувка със закуска и 1 вечеря

ЦЕНИ И ДАТИ:

12.03.2021г. - Хотел 3* ~ Виж цените ->

Цените са на турист за съответното настаняване


Двойна стая със спалня: 

120 лв.


Двойна стая с отделни легла: 

120 лв.


Единична стая

170 лв.


02.04.2021 г. - Хотел 3* ~ Виж цените ->

Цените са на турист за съответното настаняване


Двойна стая със спалня: 

120 лв.


Двойна стая с отделни легла: 

120 лв.


Единична стая

170 лв.


11.06.2021 г. - Хотел 3* ~ Виж цените ->

Цените са на турист за съответното настаняване


Двойна стая със спалня: 

120 лв.


Двойна стая с отделни легла: 

120 лв.


Единична стая

170 лв.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛУГИ:

Допълнителни услуги

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОТЕЛА:

Хотел 3*
 • 1 нощувка със закуска в х-л България 3* или подобен, в двойна стая;
 • вечеря в рибен ресторант на брега на язовир Кърджали с вкл. 1 напитка по избор бира или чаша вино;

ЗА КОНТАКТИ И РЕЗЕРВАЦИИ:

За да направите резервация или запитване се свържете с нас!
СВЪРЖИ СЕ
image_pdfimage_print
2 дни/1 нощ. .
 • Included
  Източни Родопи – Земята на Орфей
 • Not Included
  Departure Taxes
  Entry Fees
  5 Star Accommodation
  Personal Guide
  Breakfast
1
Ден 1: София - Aлександровска гробница - Кърджали
Потегляме в 7:30 от паркинга при храм-паметник Александър Невски в посока Хасково, почивка при село Поповица (около 9:30). Около 11 пристигаме при комплекса Александровска гробница (имаме около 1 час да разгледаме гробницата и прилежащия музей на Тракийското изкуство, входни такси не са вкл. в цената).       Към 12 потегляме по посока град Кърджали, където ще се настаним в хотела и ще имаме време за малка почивка преди да се отправим към едно най-вълнуващите места в Родопите – изсеченият в скалата свещен град на траките Перперикон (цената включва транспорт и беседа , не включва входна такса 6 лв - възрастни / 2 лв. - ученици).         След като сме разгледали останките на древния тракийски оракулски град, преди слънцето да напусне окончателно небосклона ще посетим още едно култово място – светилището на Орфей при село Татул (цената включва транспорт и беседа , не включва входна такса 3 лв / 1 лв).       След тези вълнуващи срещи с тракийската древност се отправяме към брега на язовир Кърджали, където ще се насладим на вечеря в рибен ресторант с чаша бира или вино буквално върху водите на язовира (включено в цената, фиксирано меню). Към 22 часа се прибираме в хотела. Нощувка.
2
Ден 2: Кърджали - пещера Утробата - София
След закуска към 9:30 се отправяме към покрайнините на града, за да посетим последователно манастирският комплекс Успение Богородично на отец Боян Саръев и средновековният манастир Св. Йоан Продром.     Към 11 часа се отправяме към пещерата Утроба, разположена в скалите около язовир Кърджали (за изкачването се изискват ниски обувки и сравнително добра кондиция, не се препоръчва за хора със сърдечни проблеми, задух и подобни, изкачването до пещерата с кратки почивки отнема около 1 час – 1:30 минути, теренът е наклонен и леко стръмен). Посещението на пещерата е по-желание като алтернатива може да се посети историко-археологическия музей в Кърджали или свободно време в Кърджали.     След като сме посетили пещерата Утроба свързана с богопочитанието на траките, към 16 часа се отправяме към София през Поповица. Пристигане в София към 20 часа.

TOUR LOCATION

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • транспорт с лицензиран автобус 3*;
 • 1 нощувка със закуска в х-л България 3* или подобен, в двойна стая;
 • вечеря в рибен ресторант на брега на язовир Кърджали с вкл. 1 напитка по избор бира или чаша вино;
 • посещение на Александровската гробница и музея на Тракийското изкуство;
 • посещение на комплекса Перперикон с местен екскурзовод;
 • посещение на светилището на Орфей край село Татул;
 • посещение на пещерата Утробата (по-желание);
 • посещение на манастира Св. Йоан Продром и на комплекса на отец Боян Саръев.
 • застраховка с покритие 5 000 евро за 2 дни;
 • водач-придружител от Азмара;
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • входни такси за посещаваните обекти (Перперикон – 6 лв за възрастни, за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв, Татул – 3 лв з авъзрастни / 1лв за дете, пенсионери и ученици; Александровска гробница – 4 лв за възрастни и 2 лв за ученици, студенти и пенсионери) ;
 • разходи от личен характер;
 • за пътници над 65 години се изисква доплащане за застраховка.
 • застраховка отмяна на пътуване с покритие за Ковид на Евроинс - имате възможност да сключите тази застраховка при записване.
 
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 • Екскурзията се организира при минимум 25 записани туристи. Туроператорът си запазва правото да направи промени в маршрута, без предупрежние, ако има сериозно основание за това.
 • Пътуващите е необходимо да носят удобни обувки.
 • Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
 • Туристите е необходимо да притежават валидна лична карта при сключване на договор с туроператора и по време на пътуването.
Условия за резервации:
 • Депозит – 30 лв, доплащане – до 20 дни преди датата на отпътуване.
 • При налагане на административна забрана за провеждане на пътуването, поради мерки предприети от правителството, със заповед на МЗ, непосредствено преди заминаване или след потвърждение на пътуването от страна на оператора, туроператорът връща на клиентите внесените суми за туристическия пакет в рамките на 14 дневен срок от отмяна на пътуването.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туристи.В случай, че минималният брой записани за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1 от ЗТ.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.
 • Необходими документи: лична карта; няма визови, санитарни и медицински изисквания.
Туроператорът има сключена застраховка Отговорност на туроператора със "Застрахователно дружество Евроинс" АД полица  065 0000236 / 001 / от 21.05.2020г. с валидност до 01.06.2021.