Top

Занте – пленителният брат на Корфу и Кефалония

Небезизвестният гръцки разказвач Омир споменава островът в своите Илиада и Одисея, заявявайки че неговите първи обитатели били синът на цар Дарданос от Троя, наречен Закинтос и неговите мъже. Според митологичните разкази Закинтос впоследствие бил завладян от цар Аркесиос от Кефалония, а след това от самият Одисей от Итака. По-късно в историята било сключено споразумение, според което остров Закинтос станал независима демократична република – първата по рода си в Гърция, която устояла 650 години.

През средновековието, о-в Закинтос бил в рамките на византийската тема Кефалония, в която влизали повечето Йонийски острови. След 1185г., той станал част от Графство Кефалония и Закинтос – феодално владение на Сицилианското кралство (със столица в Неапол), докато последния граф Леонардо III Токо бил победен от османските турци през 1479г. Но ръката Божия била благосклонна към Закинтос, защото османското владичество през 14 век продъжило само 5 години до 1484г., когато островът станал обект на замяна – срещу 500 дуката на година и съседния Кефалония, турците отстъпили Закинтос на Венецианската република със споразумението от Константинопол от 1479г. От тогава Закинтос останал морска колония на Венеция до 1797, когато той последвал съдбата на останалите Йонийски острови и бил пленен окончателно от турците. Saint Dionysiois Cathedral

Венецианското управление защитило острова от Османското владичество, но на свой ред устроило феодална олигархия. Културното влияние на Венеция и (на италианския върху местния диалект) бил значително. По-богатите жители на острова установили традиция да изпращат синовете си да се обучават в Италия. Пример за това са Дионисиос Соломос, който първоначално пишел само на италиански. Родом от Закинтос, той бил обучаван в Италия, впоследствие живял на Корфу и се счита за основоположник на съвременната гръцка поезия. Друг пример е Уго Фосколо, който пък се установил като италиански писател. Гръцкият език и православното християнство, обаче, устояли на острова. От 16 до 18 век той се превърнал в най-големия износител на стафиди в света, заедно със съседния Кефалония.

Този “земен рай”, както често го наричат, изстрадал серия от 4 тежки земетръса през август 1953 година, които довели до пълното разрушение на острованта инфраструктура, включително държавните архиви.  Третото и най-разрушително от тези земетресения- 7.3 по скалата на Рихтер, било отчетено на 12 август 1953 в 9:24 сутринта. Епицентърът му бил директно на южния край на близкия о-в Кефалония, което предизвикало обширни разрушения и на този остров. Земетресението било усетено в цялата страна и единствените 3 сгради, които оцелели напълно на Закинтос след бедствието били катедралата Св. Дионисий, националната банка и  църквата Св. Никола “ту Молоу” (на кея).Закинтос е разположен в източната част на Йонийско море, на около 20 километра западно от континетналната част на Гърция (Пелопонес). На 15 км северно се намира съседния, по-голям остров Кефалония. Закинтос е най-южният от главната група Йонийски острови (без да броим отдалечения Китира). Дължината на острова е 40 км, а на широчина той достига 20 км и покрива площ от 410 км2. Крайбрежието му е дълго около 123 км. Според последдното преброяване през 2011, населението му надвишава 45 хиляди жители.  Най-високата точка на о-ва е с надморска височина 758 м.

Закинтос има форма на глава на стрела, чийто връх е нос Скинари, който соIonianMapчи на северозапад. Западната половина на острова представлява планинско плато, а най-югозападната му част се състои предимно от стръмни скали, спускащи се в морските дълбини.  Затова пък източната част е гъсто населено плодородно поле с дълги пясъчни плажове, прекъснати тук там от изолирани хълмове. Полуостров Василикос на север и Маратия на юг заключват широкия и тесен залив на Лаганас, в югоизточната част на острова.

Мекият средиземноморски климат и множеството валежи през зимата позволяват развитието на остров Закинтос на гъста растителност. Основните слекостопански продукти са зехтин, цитруси и известния местен сорт стафиди, които са типични за района на Закинтос и Кефалония.

По известни забележителности на град Занте и неговите околности…

Градът, наричан Занте през венецианското владичество, започнал да се разраства извън крепостните стени през 15 век. Днес аристократичният дух на града се доминира от кацналата нависоко Венецианска крепост и бива допълнен от неокласическите сгради, историческите площади, аркадите, балконите с железни рамки, впечатляващите църкви с високо издигнати камбанарии, малките тесни улички.

Площад Дионисос Соломос

Това е главният площад на града,  просторен и с красива гледка, заобиколен от няколко красиви сгради, сред които музеят на пост – византийското наследство, библиотеката, кметството, националната банка, културният център и църквата на Св. Николай на Кея, която е една от трите сгради оцелели при голямото земетресение от 1953 година.

Тук са и статуите на известния гръцки поет Дионисос Соломос, чието име носи площада, както и на Уго Фосколо – италански поет, роден на острова.

Музеят на пост-византийското наследство притежава богата колекция от икони от средновековието от Седемостровната живописна школа (както е известна школата на творците от Йонийските острови), както и на иконостаси, пренесени тук от пострадалите от земетресенията църкви. Тук могат да се видят още и склуптури и статуи от класическия и византийския период.

На края на площада е църквата Св. Николай от Кея (кръстена така, понеже е разположена близо до брега). Тя е ренесансова църква от 17 век с византийска камбанария.

Площад Сан Марко

Той се намира само на 150 метра западно от пл. Дионисос Соломос. Исторически това място е свързано с незавимостта от византийското владичество. Тук през 1797г. ентусиазираната тълпа се събрала и изгорила “златната книга” и гербовете на венецианските благородници, които били основните им “оръжия”. На площада се намира католическа катедрала Св. Марко и музеят на видните островитяни.

Улица Руга или пазарната започва от югозападната страна на площада Св. Марко с наименованието “21-ви май” и после преминава в “Александър Римски”. Тя е характерна със своите аркади.

Кеят и църквата на манастира Св. Дионисий

Църква Св. Дионисий, Камбанария, Занте, Гърция

Църква Св. Дионисий, Камбанария, Занте, Гърция

Недалеч от площад Соломос, на пристанището се намира “иконата” на Занте – църквата при манастира Св. Дионсий, който е патрон на острова. Тя е една от трите сгради оцелели през 1953. Тя се извисява тържествено от южната страна на кея и представлява базилика от 19 век, с импозантна камбанария. Изрисувана е богато със стенописи, а вътре, в сребърен саркофаг, се пазят мощите на светията Дионсий, от 16 век, който се счита за защитник на Закинтос. Той бил много смирен и простителен Божий човек, който още от малък бил обучаван в Божието слово и впоследствие естествено последвал пътя на служението. В житието му има свидетелство как той помогнал на убиеца на своя брат да се скрие от преследвачите и опрощавайки го му посочил, че от всяка задънена улица има изход и Бог прощава на разкаялите си и им дава нов живот. След като бил приютен от епископа Дионисий, той дори пожелал и бил посветен в монашески чин.

Църквата Дева Мария Фанеромени

Тя се намира на 150 метра от гореописаната в посока северозапад и е ново-изградена, по възстановка на оригинала от 1633г., който бил разрушен от земетръса. Фасадата й носи облика на старата църква.

Имението на семейство Рома – музей

Музеят представя къщата и семейната колекция на семейство Рома, които са преселници от Италия и заемат важно място всред обществения и политически живот на острова през средните векове. Множество са изтъкнатите им членове, но най-известен е Александър Рома – председател на Парламента и после министър, през 1880 година той предоставил имението си на една от двете основни политически партии и създал военно поделение към нея, т.нар. “гръцки червени униформи”, които се борили за независимостта на Йоанина. Историята на сградата е свързана с вице-консула на Англия в Закинтос – сър Робърт Джон Джофри, който построил имението през 1660г., а по-късно то било закупено от Александър Рома през 1880г. Тя е една от малкото частично запалили се постройки на Закинтос след големия земетръс през 1953г. и била възстановена от наследниците на Рома. Сега тя съхранява богата библиотека с над 10 000 тома от 16 век насам, както и пищно декорирани стаи и колекция от семейни картини, гравюри, статуи, оръжия и др.

Хълмът Бохали

Изкачвайки се нагоре към Венецианската крепост, на около 1 км от главния площад се достига до възвишението Бохали, от което се разкрива невероятна гледка над град Закинтос и Йонийско море на хоризонта със залива Лаганас. Самият квартал Бохали е обсипан с цветя и има малки панорамни кафета, от където може да се насладите на гледката.

Венецианската крепост и акведукт

Над хълмът Бохали, нагоре през гората се достига до Венецианската крепост. Въпреки, че останките й понастоящем датират от периода на италианското владичество, укреплението съществува още от 5 век. Средновековният град, който бил разположен на това място през 15 век наброявал към 1700 жители и между стените му били разположени сградата на управителя, оръжеен склад, затвор, 32 картечни оръдия, къщи и храмове – 5 католически и 12 православни църкви. Градът бил снабдяван с вода от специално изграден акведукт, чийто останки могат да се видят и днес, имало и театър, библиотека и болница. През 1939 година хълмът с крепостта бил залесен с борова гора и днес е приятно място за разходка. От тук се разкрива панорамна гледка на 360° към двата края на острова.

примира от възхищение.

Заливът Лаганас и националният морски защитен парк на Закинтос

Южното крайбрежие на о-в Закинтос и в частност заливът Лаганас е едно от най-важните местообиталища на гнездене на морските костенурки карета карета в цялото Средиземноморие.  Затова тук е обособен природен парк за тяхната защита. Естествената среда на гнездене обхваща шест закътани плажа: Геракас, Дафни, Секания, Каламаки, Е. Лаганас и островчето Маратониси, с обща дължина от 5 км., от които с най-голяма концентрация на гнездене е плажът Секания. Костенурките  карета карета са застрашен вид. Особено опасно е било за тях през 80-те години на 20 век, затова по инициатива на асоциацията, създадена специално за защита на обиталищата на морските костенурки от Терезия Георгиос (Лили) Венизелос, през 1999 година се създава морския парк на Закинтос.

Карета карета подводна снимкаВсяка година в началото на юни женските костенурки излизат на южните плажове, за да заровят яйцата си в пясъка. Времето за излюпване на яйцата в гнездото е около 55 дни, след което новоизлюпените костенурки започват да си проправят път към морето.Едва 1 на 1000 от влезлите в морето, обаче, успява да достигне до зряла възраст. Всяко гнездо съдържа около 100-120 яйца, които са с големината на топче за пинг понг. Женските костенурки започват да снасят яйца между 20 и 30 годишна възраст.

Дайвинг – пещерите Кери

До пещерите Кери може да стигнете само по море с туристическо корабче или собствена яхта.  Те са се образували по скалния откос на нос Маратия в юго-заKeri cavesпадната част на острова. Там, по протежението на брега има много пещери, чиито входове са големи едва колкото да се пъхнете в тях плувайки, други обаче са достатъчно широки, за да се влезне в тях директно с лодка. Лесно е да се достигне до пещерите, които са заградени от клифове, където морето е много дълбоко и това всъщност улеснява достъпа до тях.

Разглеждайки пещерите Кери може да се възползвате от възможността за разпускане на някои от множеството малки плажове по нос Маратия или да стигнете с лодка до Мизитрите. Мизитрите са две скални издатини, които формират малък ситно-пясъчен плаж, до който може да се стигне само с лодка. Ако стигнете дотам, може да се потопите в една малка кухина, образувана в плажа, където дапоплувате в компанията на живеещите вътре морски звезди.

Нос Скинари и Сините пещери

Сините пещери са една от най-популярните забележителности на Закинтос и до там се организират редовни турове. Пещерите са геоложки феномен на северозападното крайбрежие и се наблюдават малко след Агиос Николаос до нос Скинари. Наричат ги сини, поради специфичното отражение на водата в скалата. Някои от тях могат да се посетят с лодка, а други са достояние само на опитни гмуркачи.
В обсега между Агиос Николаос и нос Скинари може да се стигне с кола до малка мелница и оттам по стотина стъпала надолу да се слезне до скалите. На края на стъпалата има гладки скали, които не са удобни за плажуване, но са добра база за плуване или гмуркане до скалите.

о-в Маратониси

Това е още едно от вълнуващите красиви кътчета на Закинтос – малък частен остров в залива на костенурките – Лаганас. Той е бил обитаем до Втората световна война, но днес единствените му обитатели са дивите животни, сред които са костенурките, идващи тук, за да се размножават. До тук може да се стигне с корабче, с яхта (не се разрешава акустиране), а по-смелите и силни могат да достигнат и с кану. Тук има пещера, до която гмуркачите могат да стигнат от единия от двата плажа – каменистият, а пясъчният е подходящ за онези, които просто искат да релаксират под синьото небе.

Близо до островчето са скалите Кери, а освен костенурките карета карета тук може да срещнете и още един от редките видове, обитаващи Закинтос – тюленът монах.

Заливът на корабрушенците – Навагио

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСтръмен скалист откос, под формата на кухина, който завършва със ситен златист пясъчен плаж на лазурен залив, а върху пясъка останки от стар кораб, вероятно претърпял корабокрушение. Навагио се намира на северо-западният бряг на Закинтос, където доминираща гледка са варовиковите клифове, създаващи един идиличен през лятото, но суров през зимата, пейзаж, станал визитна картичка на Закинтос. Изумрудуните води на Йонийско море срещащи величествените бели скали създават асоциацията за “небесен рай на земята”. Едно от многото места на острова, където природата показва красотата и характера на твореца, а човешкото сърце примира от възхищение.

Лаганас

Лаганас е курорт на най-югозападния край на острова, който последните години се утвърди като най-развитата инфраструктурно дестинация на острова и доби доста популярност сред младежката публика като клубна сцена. Освен добри плажове тук се намират и множество магазини, ресторанти, дискотеки и тамерни. Тук естестмено са разпобожени и едни от най-добрите хотели като Meditteranean Beach Resort 5* НВ (543-711 eвро на човек по чартърната програма за 7 нощ.), Majestic 4* AI (391 – 559 евро на човек за 7 нощ.), а и някои добри 3 звездни опции като Alexander 3* AI (378-439 евро за 7 нощ.) и Aphrodite 3* BB ( от 199 евро за 7 нощ.).

 Василикос

Той се намира в най-източната точка на острова, на носа, заграждащ отдясно (ако се гледа отгоре) залива Лаганас. Селото отстои на 11 км от град Закинтос и предлага възможност за спокойна почивка, с пясъчни и каменисти плажове и живописен пейзаж от маслинови горички, и ниски хълмове свършващи в морето. Тук се намират предимно бюджетни места за почика като Porto Zorro 2* BB (от 227  eвро на човек по чартърната програма за 7 нощ.)

Цивили

Това е отличен курорт за семейна почивка, намиращ се на североизточното крайбрежие на Занте, на 7 км от главния град. Разполага с просторни пясъчни плажове и плитко море, подходящо за деца. Препоръчани хотели в Цивили са Lesante 5* HB ( от 547 евро за 7 нощ.) и Zante Maris 4* AI ( от 518 евро за 7 нощ.), както и тризвездният Plaza Pallas 3* AI ( от 437 евро за 7 нощ.)

Аргаси

Това село се намира на 3 км югоизточно от град Закинтос и предлага по-спокойна почивка на фона на извисяващият се зад селото планински масив Скопос. Тук плажът е малко по-тесен и леко каменист. Преобладават по-бюджетните тризвездни хотели като Mimosa Beach 3* HB ( от 319 евро за 7 нощ.), Admiral 3* AI ( от 376 евро за 7 нощ.), Mirabelle 3* ( от 238 евро за 7 нощ.).

image_pdfimage_print

Leave a Reply: