Top
Коледен базар Берлин, Германия

Големите коледни базари в Берлин

Коледа в Западна Европа започва много преди 24 декември. За мнозина вече не е впечатляваща гледката, която би изненадала пътника, попадащ за пръв път в централно-европейски град през декември….. множеството тематични коледни базари по улиците, украсите, коледните играчки, храните, занаятчийски продукти, украшения и прочие. Берлин не прави изключение, напротив. В немската столица ежегодно се организират над 20 големи и малки предколедни базара. Ето информация за пет от тях…

1. WeihnachtsZauber – коледен базар на площад Жендарменмаркт – центъра на Берлин

English: The Gendarmenmarkt square in Berlin, site of the Konzerthaus and the French and German Cathedrals. Author: Jorge Lascar 11 March 2009, source: Wikimedia commons
Български: Площад Жендарменмаркт в Берлин, където се намират Концертната зала и Френската и Немската катедрали.

Жендарменмаркт или площадът на Жандармерията е един от най-големите централни берлински площади. Централна позиция на площада заема Концертната зала, а от север и юг, той е заобиколен съответно от Френската и Немската църкви, и двете структури са от началото на 18 век. WeinachtsZauber (Коледно вълшебство) е място, на което си дават среща десетки творци на изобразително изкуство, майстори на старинни ръчно изработени занаятчийски продукти и декорации, вкл. дърворезби, метални предмети и украси, дрехи, сувенири и други. Организирани са и цели работилници на открито, където посетителите могат да наблюдават на живо работата на занаятчиите.

Големи бели шатри, подобно на платна на кораби покриват щандовете, които за радост на малки и големи са украсени със стотици светещи гирлянди, звезди и топки. Много кулинарни изненади също очакват посетителите.

Разходката сред множеството произведения на изкуството е възможност да обогатите вариантите си за коледна украса на дома, но и още нещо…. да подготвите сетивата си да преживеят един от най-значимите за годината празници в духовен и социо-културен аспект.

Weinachtszauber коледен базар в Берлин - Жендарменмаркт

Информация за работното време:

25.11. – 31.12.2019г. всеки ден от 11:00 – 22:00, на 24.12.2019г. до 18 часа, а на 31.12.2019г. до 1:00.

Входна такса: 1 евро (за изпълненията на живо и за благотворителност), деца под 12 г. безплатно между понеделник-петък в часовете 11:00 – 14:00.

Адрес: Gendarmenmarkt, 10117 Berlin, линии на метрото U2 / U6

2. Коледен базар на Аlexanderplatz – центъра на Берлин

Eдно от най-посещаваните места в центъра на Берлин – Stadtmitte. Наблизо са забележителности като Rotes Rathaus (Червеното кметство) и Nikolaiviertel в старата част на Берлин.

Голямата атракция, особено подходяща за деца, на този базар е ежегодната инсталация на най-голямата в Германия Коледна дървена пирамида (Erzgebirge Pyramide) – дървена конструкция на етажи със стесняваща се площ под формата на пирамида, като на места тези съоръжения завършват с ветропоказател. Името им идва от населеното място, където се е създала традицията за изграждането им.

Коледна пирамида Германия
Коледна пирамида

Около пирамидата се изграждат 100 дървени къщички като малко село, украсени с множество светлини. Тук гостите могат да опитат традиционното Glühwein и оригинален Thüringer Bratwurst. Да се полюбуват на множеството варианти за подаръци от красиви свещи до топли шапки, подправки и напитки, също така традицонна керамика, ковано желязо и изделия от стъкло ръчна изработка.

Любителите на зимните спортове ще намерят тук зимна пързалка и по-рядко срещаната площадка за баварски кърлинг върху лед. Има също така и парти-зала на дядо Коледа, наричан тук Nikolaus. Събитието се допълва от музикални и хорови изпълнения н традицонна коледна музика.

Информация за работното време:

25.11. – 26.12.2019г. (ледената пързалка и парти-залата до 05.01.2020)

всеки ден от 10:00 – 22:00, на 24.12.2019г. до 14 часа

Вход: свободен

Адрес: Alexanderplatz 1, 10178 Berlin, линии на метрото S2/S7/S9 и U5 / U8

3. Коледен базар при Червеното кметство Berliner Weinachtszeit am Roten Rathaus – центъра на Берлин

В западната част на Alexanderplatz, около площада с фотана на Нептун, между Червеното кметство и Marienkirche.

Този предколеден базар, освен всички лакомства, декорации, красиви произведения на изкуството ръчна изработка и прочие, ви предоставя възможността да се повозите на огромното виенско колело – 50 м височина, при което се открива панорамна гледка към Брандербурската врата, площад Потсдамер и Телевизионната кула. А на Нептуновия площад е инсталирана голяма ледена пързалка – 600 кв.м.

Коледен базар в Берлин

На красивите дървени будки в тесните алеи ще откриете местни специалитети като печени захаросани ябълки, Langos (унгарски тестени закуски подобни на мекици), Pilzpfanne (ястие от запържени гъби с лук и подправки), както и много коледни сладкиши. А от фигурите ще ви наравят впечатление оригиналните за Берлин – Eckensteher Nante (подпреният на ъгъла полицай) и Drehorgelspieler  (свирачът на музикална кутия).

Близо до катедралата Мариенкирхе са разположени сергиите с ръчно-изработени произведения на изкуството. Тук може да открите типичните – Дървени сцени на Рождество Христово в най-различни размери, достигащи до реален човешки ръст. Коледното дърво и въртящите се атракциони ще зарадват най-малките.

Информация за работното време:

25.11. – 29.12.2019г. (затворен на 24.12.2019 за Бъдни вечер)

понеделник – петък от 12:00 – 22:00, събота – неделя от 11:00 – 22:00

Вход: свободен

Адрес: Rathausstr. 15, 10178 Berlin, трамваи М4/М5/М6

4. Традиционен коледен базар в стария град Spandau – западните покрайнини на Берлин

Старинният център на Spandau в западните предградия на Берлин ежегодно става място на един от обичаните от берлинчани средновековни коледни базари. Къщичките се изграждат около църквата Св. Николай и около 150 изложители дневно представят на близки и далечни посетители своите изделия.

Ежедневно се организира атракционна програма с изпълнения на живо, а Рождественска ясла с живи животни очаква малките, които искат да научат как Спасителят се е родил “в пещерата с животните” във Витлеем, защото в никъде не е имало място за подслон на семейството му. Всяка сряда на празника присъства на живо дядо Коледа, който пее заедно с децата и раздава подаръци, а местните поризводители предлагат специални продукти с фамилни отстъпки в този ден от седмицата.

A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace)
Aussicht vom Turm des Rathauses Spandau in Berlin. In der Mitte: Nikolaikirche.
Изглед от кулата на кметството в Спандау, в Берлин. В средата: църквата Св. Николай

Информация за работното време:

25.11. – 22.12.2019г.

неделя- четвъртък от 11:00 – 20:00, петък- събота от 11:00 – 22:00

Вход: свободен

Адрес: Berlin Spandau, транспорт с метро U7 – Rathaus Spandau, S5 – Berlin-Spandau

5. Коледен базар при двореца Charlottenburg

Красивият район на двореца Шарлотенбург се намира в западен Берлин и до тук може да се стигне от центъра с автобус. На фона на дворцовата сграда, красиво осветена за празника, посетителите могат да се полюбуват на традиционния базар с дървени павилиони и шатри, да опитат множество лакомства и да изберат красив подарък или коледна украса.

Има и много атракции за деца като виенско колело, въртележки, влакчета, възстановки на Рождество, коледна пирамида и пр.

Дворцовата атмосфера, допълнена от миризмата на прясно изпечен хляб и коледни сладки създава романтично усещане за настъпващото Рождество Христово – раждането на най-великата личност в човешката история Иисус Христос – Помазаника, Човешкият син.

@dpa

Информация за работното време:

25.11. – 26.12.2019г.

неделя- четвъртък от 41:00 – 22:00, петък- събота от 12:00 – 22:00

на 25.12. и 26.12. от 12:00 – 20:00

Вход: свободен

Адрес: Berlin Schloss Charlottenburg, транспорт с автобус M45 и 309 до Klausenerplatz.

image_pdfimage_print

Leave a Reply: